Residential

Hamilton Extension & Restoration

Restoration and Extension of a Heritage Queenslander home in Hamilton.

This project features the addition of new bedrooms and living spaces under the existing residence, as well as a new garage. The owner had considerable input on the design of his dream cellar space, seen in the images below.

Designed to comply with heritage regulations, the new additions enhance the character of the existing Queenslander home.

Coolgardie Residence:
Elevation Architecture were engaged to assist in the design of a family residence located in the leafy hilltops of Coolgardie, New South Wales. Enveloped by a nature reserve and ocean views, the Coolgardie Residence’s design strives to capture these panoramic vistas with its open plan living, all whilst maintaining a degree of separation between spaces through the utilisation of split levelling. Passive design techniques have also been employed to maximise natural ventilation and lighting throughout.

Coolgardie Barnhouses:
Nestled in a hillside within the same acreage occupied by the Coolgardie Residence, the Barnhouses utilise the site’s natural characteristics to promote a sense of tranquillity; providing an opportunity for occupants to recharge and take refuge from the busy city lifestyle. The design expresses locally sourced materials via simple construction methodologies, blurring the parameters of being inside or out, and providing a contrast to the harshness typical of an urban environment . Each barnhouse contains 6 units, each with their own ensuite and private external aspect; all connected by a central collaboration/living space and spill-out decks.

Residential

Coolgardie Residence & Barnhouses

Residential

‘Lochiel’ Heritage Restoration & Extension

Restoration and extension of a prominent, culturally heritage listed home in Hamilton.

Elevation Architecture was approached to develop a new restoration and extension design which respects the buildings rich heritage whilst integrating current technology and aesthetics in an appropriate way.

Internal spaces feature renovations with an outstanding level of detail, with heritage stonework restored by skilled craftsmen. A three-storey rear extension, featuring master bedroom, outdoor entertainment, gym, sauna and other spaces, complements rectification and internal fitout work to be completed under the existing residence.

Located in the leafy and prestigious suburb of Ascot, this residence is a striking example of contemporary Queensland architecture.

An initial brief calling for a contextually sensitive, yet modern home worthy of its surroundings resulted in a fresh invention of the traditional Queenslander home.

Throughout the residence, a subdued palette is contrasted against the tactility of natural materials such as timber and stone.

An abundance of light, combined with the careful selection of premium materials and finishes, allows the beauty of subtropical Queensland to be richly conveyed throughout an airy and comfortable interior.

Residential

Ascot Residence

Residential

Woolloongabba Residence

Light filled, small lot home, in a character residential area with innovative detailing.

This Woolloongabba Residence has been designed to suit the small lot and character codes. A post-1946 existing residence was demolished, with a new house constructed under a strict budget to meet the needs of a growing family.

Internal spaces consist of a large central void overlooking the backyard. Innovative detailing includes the wraparound stair treads with feature shelving, as well as frame-less glass balustrades used along the stairs and a gallery walkway. Retractable screening allows for large openings and uncompromised views.

Outstanding example of high quality, contemporary small lot home.

The 2015 completed East Brisbane residence is a small lot home featuring a high level of design and finish throughout. An airy internal light well allows both levels to be bathed in natural light. Glass louvres are used extensively throughout the property, facilitating generous cross ventilation.

Particular attention has been placed on the structure of the home to allow for cantilevered balconies, with views uninterrupted by vertical columns. Symmetry, order, material, colours and finishes were combined to create an understated, beautiful small lot residence.

Residential

East Brisbane Residence