Childcare

Yarrabilba

This is a 2-Stage Childcare development in Yarrabilba, a new master-planned community in South Queensland by Lendlease, located between the Brisbane CBD and the Gold Coast. Stage 1, completed in early 2018, is a 116-place centre with 7 large activity studios, catering for children from 6 weeks to 5 years of age. A driving force behind the design was to create a sense of ‘home’ for the children, and to establish a strong connection between the indoor and outdoor areas, which is characteristic of Queensland design.

Elevation Architecture were engaged for the Design Development and Construction Documentation stages of this high-end 113-place Childcare Centre development in Balmoral. The project involves the retention of the two existing character houses currently on the site, by lifting and re-positioning them on the first floor. The original Sketch Design and Development Application drawings for this project were completed by Alto Architects.

Childcare

Balmoral

Childcare

Wooloowin

The Wooloowin Childcare Centre project involved the transformation of an old brick-and-steel factory into a welcoming, contemporary childcare facility to suit 120 children.

The existing building was once the grading facility for the Defiance Flour Mill – and this branding is still visible on the roof – but it had since been subject to numerous modifications, most recently being used as an office and shed. When we began the project most of the original building’s fabric and structure were hidden in a rabbit-warren of rooms and unexpected level differences. The challenge was to keep within the client’s budget by making the most effective use of the existing building, and to meet the very specific compliance and operational requirements for a childcare centre in terms of supervision, area, access and facilities.

The strategy that we adopted was to strip the building back to its original state as much as possible, celebrate it, and use the building’s logic to inform our internal layouts. In this way we exposed much of the original structure including timber-framed floor, roof trusses, columns, and existing brick walls. The original rear verandah was reinstated and made it a part of the children’s playground, the original awning was reinstated to the east, and the original skylight provides daylight to a new internal play space on the upper level. The internal layout was arranged so that activity rooms on ground level open directly onto the playground, and activity rooms on the upper level open onto a central internal play area.

The result is a resounding success. The Centre staff and families love the mix of old and new, and we at Elevation Architecture are proud to have been involved in the recovery and preservation of this interesting building as a piece of Brisbane’s history.

This is a 98-place Childcare Centre development located in Lennox Head, NSW. The design of the centre references classic northern NSW beach houses. This project is currently in the process of obtaining a development approval.

Childcare

Hutley Drive